Sortiment Institut Esthederm je rozdělen do šesti produktových částí – čisticí řada Osmoclean, převýchovné řady, anti-age řady, intenzivní produktové řady, Sun Care a systém péče o tělo. Zvláštní pozornost přitom vyžadují hlavně převýchovné a intenzivní řady, díky kterým má tato značka na trhu opravdu unikátní postavení. 
Experti Institutu Esthederm totiž pracují s myšlenkou, že pleť má v sobě vše potřebné k tomu, aby byla v každém věku krásná. Protože se ale každý den musí vypořádávat s mnoha negativními vlivy pocházejícími z vnějšího prostředí (znečištěné ovzduší, tměny teplot, sluneční záření), ale také například se stresem či hormonálními změnami, velmi často nefunguje tak, jak by měla. A právě tady nastupuje nejsilnější „zbraň“ značky – řady produktů, které pleť dokáží „převychovat“ tak, aby začala znovu fungovat správně. 
A právě těmito převýchovnými řadami by měl začít každý, kdo se s produkty značky Institut Esthederm seznamuje. Ať už vaše pleť potřebuje hydrataci, je přecitlivělá, mastná nebo ji trápí pigmentové skvrny, převýchovné produkty tuto dysfunkci nejprve „opraví“, a vy pak můžete bez obav začít používat produkty z dalších řad. Do převýchovných řad patří Cellular Water (hydratace), Sensi System (citlivost), Pure System (problematická pleť), Nutri System (výživa) nebo Esthe White (Pigmentové skvrny).
Dalším výjimečným počinem značky jsou intenzivní produktové řady. Také ty se zaměřují na konkrétní problémy a nabízejí intenzivní dvouměsíční kúry se skvělými výsledky. Každá z těchto řad využívá jinou SOS molekulu, která má maximální účinky právě při řešení konkrétního problému. Molekula Aha Peel skvěle řeší rozšířené póry a nerovnosti pleti, Retinol vyhlazuje hluboké vrásky a bojuje proti photoageingu a Hyaluronic pleť hydratuje. Vitamin C navrací pleti pevnost a zářivý vzhled, Propolis+ nabízí dvojí účinek – proti akné a stárnutí pokožky, Spirulina revitalizuje unavenou pleť a Vitamin E² je skvělý pro pleť citlivou.
U většiny intenzivních řad platí, že je můžete použít jako úplně první produkty Institut Esthederm (například hydratační Hyaluronic), a teprve po absolvování intenzivní kúry přejít například na anti-age  produkty. Ale pozor – existují i výjimky, které nejsou vhodné jako takzvaný kontaktní produkt, tedy první přípravek, který od značky vyzkoušíte. Patří sem například Intenzivní řada Aha Peel a Intenzivní řada Retinol. U těch dvou doporučujeme projít nejprve alespoň dvouměsíční „převýchovou“ (nebo v případě Retinilu anti-age řadou), a pak teprve je vyzkoušet. Některé z nich také nejsou vhodné k použití přes jaro a léto. A v neposlední řadě jsou tyto řady skvělými pomocníky při prodlužování efektu celé řady zkrášlujících procedur! Přečíst si o tom můžete v našem článku Estetický zákrok? Kvalitní kosmetika prodlouží jeho účinek!