Nošení roušek a respirátorů má hned několik nepříjemných důsledků – pleť je nedostatečně okysličená, přecitlivělá a podrážděná. Póry se ucpávají a v dolních partiích obličeje se objevují různé nedokonalosti, ekzémy nebo akné. Prvním krokem, který vám doporučím a na který je dobré myslet v průběhu celého dne, je pravidelné okysličování pleti. Cellular Water Buněčná voda ve spreji pokožku zklidňuje, energizuje a dodává jí kyslík. Zajišťuje jí tak optimální metabolismus a umožňuje jí lépe odolávat negativním vlivům vnějšího prostředí. Tento příjemný aerosol doporučuji používat několikrát denně – a to před samotným nanášením pečujících produktů, ale také předtím, než nasadíte roušku. 

Jak vzniká maskné?


Maskné vzniká mechanicky, nesouvisí tedy nutně s hormony ani s genetickou predispozicí. Způsobuje ho dráždění pokožky nadměrným tlakem, třením nebo teplem, dobře ho tak znají například sportovci, kteří nosí helmy nebo kšiltovky. Pod rouškou je totiž ideální prostředí pro množení mikroorganismů, což vede k ucpávání pórů. Náš dech vytváří teplé a vlhké prostředí, které otevírá póry, a ty jsou tak náchylnější k zanesení nečistot z pokožky. Tím, jak se pleť dotýká respirátoru nebo roušky, se navíc nenápadně poškozuje vrchní vrstva kůže, což také usnadňuje pronikání bakterií do pokožky.
 
Jednorázové roušky a respirátory jsou navíc složené z umělých materiálů a obsahují konzervační látky a barviva, přičemž tyto chemické látky jsou v přímém kontaktu s naší pletí. Ideální je používat bavlněné roušky ze stoprocentní bavlny, které jsou propustnější, a roušku před použitím vyprat, vyvařit a vyžehlit (při praní nepoužívejte aviváž, ucpává póry). Rouška také musí na obličeji dobře sedět a měly bychom ji nosit co možná nejkratší dobu – a jakmile zvlhne, vyměnit ji za novou. 

Čím pleť pod rouškou chránit?


Zásadní důležitost má čištění. Doporučuji používat šetrné a ideálně také zklidňující čisticí přípravky – agresivnější produkty s alkoholem pleť ještě víc podráždí. Z produktů Institut Esthederm mám výborné zkušenosti s Osmoclean Zklidňujícím čisticím mlékem a Osmoclean Zklidňujícím čisticím tonikem. Dvakrát týdně můžete svůj obvyklý čistící rituál doplnit o hloubkové čištění, které otevírá póry a zanechává pleť zářivou – vyzkoušet můžete třeba Osmoclean Hloubkový čistič pórů.
Čištění pleti je dnes ještě důležitější než dřív

Pro denní péči se nejvíce hodí séra a hydratační krémy (případně gely) s lehkou texturou, které pleť pod rouškou nezatíží a dovolí jí dýchat. To samé platí pro smíšenou, ale také mastnější pleť. Výživným krémům se raději vyhněte a nechce je až na noc, stejně tak nedoporučuji používat pod roušku produkty s aktivními látkami, například retinolem či kyselinou salicylovou. Mezi nanesením krému a nasazením roušky by měla být alespoň 15minutová pauza.

Mně osobně se z produktů Institut Esthederm nejvíc osvědčily Vysoce koncentrované sérum a Oční sérum z řady Intensive Hyaluronic, které kombinuji s Cellular Water Gelem s buněčnou vodou, případně Cellular Water Krémem s buněčnou vodou. Několikrát do týdne si pak dopřeji kúru s Lift & Repair Vypínacími očními náplastmi, které krásně otevírají a rozjasňují pohled.

Pokud je vaše pokožka hodně podrážděná, můžete vyzkoušet Intensive Vitamin E² Vysoce koncentrované sérum s vitaminem E. Díky unikátní kombinaci dvou druhů vitaminu E chrání pokožku před negativními účinky okolí, chrání ji před přecitlivělostí a navíc působí protizánětlivě a má zklidňující efekt. Takovým S.O.S. produktem pro začervenání a podráždění pleti je také Sensi System Zklidňující biomimetický krém.

Výživa jako program na noc


Po návratu domů pleť vždy ihned vyčistěte. Na noc pak můžete použít výživnější krémy, například kombinaci Vysoce koncentrovaného séra a Vysoce koncentrovaného krému Intensive Hyaluronic. Zvolit můžete také produkty s léčebným efektem, například z intenzivních řad Aha Peel či Propolis+, které pleť zjemňují a odstraňují nahromaděnou zrohovatělou pokožku, která ucpává póry. Na pleť podrážděnou a citlivou použijte zklidňující séra nebo krémy.

Rychlý plán pro pleť podrážděnou nošením roušek:


  • Okysličujte pleť buněčnou vodou – nejen před nanášením dalších kosmetických produktů, ale také před každým nasazením roušky
  • Nezanedbávejte čištění – používejte šetrné a zklidňující produkty
  • Pod roušku používejte lehká hydratační séra, krémy či gely, které pleť nezatíží
  • Na noc dopřejte pleti výživnější péči, případně produkty s léčebným efektem